Silicon Valley

Sillicon Valley, in die regio zijn veel technologiebedrijven gevestigd, inclusief enkele van de grootste ter wereld. Silicon Valley wordt zelfs als metoniem voor de hele Amerikaanse technologiesector gebruikt.


1939

Palo Alto, waar William (Bill) Hewlett en David (Dave) Packard wetenschappelijke instrumenten maakten. Op 1 januari 1939 richtten ze een vennootschap op met een startkapitaal van 538 dollar. De garage geldt tegenwoordig als geboorteplaats van Silicon Valley.


1975

De MITS Altair 8800 is een microcomputer gebaseerd op de Intel 8080A processor. Het vormde de start van de ontwikkeling van de personal computer. De Altair 8800 werd in 1975 ontwikkeld door Ed Roberts en zijn bedrijf MITS en werd voor 397 Amerikaanse dollars als bouwpakket door het Amerikaanse blad Popular Electronics verkocht.


1976

De Apple I was een vroege personal computer en de eerste die een toetsenbord combineerde met een microprocessor en een verbinding naar een monitor. De Apple I was ontworpen door Steve Wozniak, oorspronkelijk voor persoonlijk gebruik. Een vriend van Wozniak, Steve Jobs, kwam op het idee om de computer te verkopen. Hij werd verkocht als Apples eerste product in het begin van april 1976.


1977

De Apple II-familie was de eerste reeks microcomputers van Apple, van eind jaren zeventig tot begin/midden jaren tachtig. De toestellen verschilden volledig van Apples latere Apple Macintoshcomputers en hadden hoofdzakelijk een 8 bit-architectuur.De Apple II was de eerste grootschalig geproduceerde personal computer. Hij was vooral populair bij thuisgebruikers, maar werd ook af en toe verkocht aan zakelijke gebruikers, zeker na het verschijnen van het eerste spreadsheet op een personal computer: VisiCalc.


1984

Macintosh of kortweg Mac is een serie computers op de markt gebracht door het Amerikaanse bedrijf Apple. De eerste Macintosh werd in 1984 geïntroduceerd als goedkope opvolger van de Apple Lisa, een computer waarop al een visuele en muisgestuurde gebruikersinterface als op de Macintosh beschikbaar was en die zijn tijd ver vooruit was, maar vooral door zijn hoge prijs geen succes was.


1985

Wi-Fi is een certificatielabel ('logo') voor producten voor draadloze datanetwerken, die werken volgens de internationale standaard IEEE 802.11 (draadloos ethernet of wifi). Dergelijke producten maken gebruik van radiofrequenties in de 2,4GHz- en/of 5,0GHz-band die onder voorwaarden zonder licentie gebruikt mogen worden. De eisen voor dit logo worden vastgelegd door de Wi-Fi Alliance.


1992

Windows 3.1x was een vernieuwde versie van Windows 3.0 die in 1992 gelanceerd werd. Windows 3.1 was net als Windows 1.0 en Windows 2.0 gebaseerd op MS-DOS.


1995

Windows 95 (versie 4.00.0950) is de eerste 32 bitconsumentenversie van Microsofts besturingssysteem Windows. Met Windows 95 werden de startknop en taakbalk geïntroduceerd. De startknop werd in de reclamecampagne gebruikt om aan te geven dat het opstarten van programma's nu gemakkelijker was.


2004

Google is een zoekmachine van Google LLC voor documenten op het wereldwijde web, opgericht in 1997 door twee promovendi aan de Stanford-universiteit, Larry Page en Sergey Brin.


2004

Facebook (voorheen Thefacebook) is de naam van een online sociaalnetwerksite en het gelijknamige bedrijf waarvan het hoofdkantoor staat in Menlo Park, Californië, Verenigde Staten. Mark Zuckerberg is medeoprichter en algemeen directeur.


2005

YouTube is een site waar gebruikers kosteloos (of soms tegen betaling) video's kunnen publiceren en voorzien van advertenties kunnen bekijken. YouTube behoort tot de top 3 van meest bezochte websites wereldwijd. Per dag worden er ongeveer 300.000 nieuwe video's geplaatst (2016).


2006

Twitter is een gratis internetdienst waarmee gebruikers korte berichtjes van maximaal 280 tekens publiceren. Het is een sociaalnetwerksite waarbij mensen op elkaar kunnen reageren en elkaar kunnen volgen. Veel politici, artiesten, sporters en andere mediafiguren hebben een Twitteraccount. Een Twitterbericht heet een tweet.


2007

In 2007 kwam de iPhone op de markt. De iPhone is een smartphone van Apple. Met de iPhone is het onder meer mogelijk te bellen, sms'en, mailen, internetten, muziek te beluisteren, foto's en video's te maken en te bekijken, en games te downloaden en te spelen.